lördag 23 juni 2012

Sommarsömnad, del 1Försommar i Norrland och sömnadstider. Att sitta i trädgården och fixa på min nya CoSS dräkt är fantastiskt skönt, det enda som saknas är en kall Kapitelöl, dels för att det är fel landskap och dels för att jag har jour på räddningstjänsten och kan komma att rycka ut när som helst.
Nog om detta. Har under vintern klurat och funderat och bestämnt mig för att det är dags att anta en utmaning. Denna består i att skapa en civil, lätt utrustad adelsman eller mycket lyckad befälhavare i ett bågskyttekompani i vår period. Efter att ha sneglat och kikat på massor av konst från perioden så har jag nu satt igång med att skapa dessa klärder och personliga dräktdetaljer. Planen är en ny doublet och vidhängade hosor (ihopsydda) i CoSS rött. Till detta tänker jag mig min svarta jacka i norditaliensk stil som jag sydde för ett antal år sedan, denna är gjord efter de jackor som man ser avbildade i Phillipo Vadis fäktmanual från 1480 talet. På fötterna och benen kommer jag att ha ett par ryttarstövlar som är vanligt förekommande i 1400-talskonsten. Givetvis måste jag ha riddarsporrar till dessa.
Jag har startat från grunden och börjat skära till nya underkläder. Dock inträffade en fadäs när jag satte ihop min skjorta och den kom ut lite för tight över bröstet så den får pryda någon av kamraterna i companiet. Nytt material till skjorta måste införskaffas. Doubleten gick över förväntan, riktigt trevligt flyt i tillskärningen och ihopsömnaden. Ni vet så där underbart när allt bara faller rätt och man inte behöver passa in och nåla om överhuvud taget. Jag har valt att göra den med avtagbara ärmar trots att CoSG dräkthandbok avråder från det. Finns exempel i italiensk konst och jag gillar idén om att kunna ta av ärmarna om man ska skjuta båge eller så. Jag har gjort ärmarna öppna från triceps och ner till handleden och snör ihop dem med snörnäbbar och remmar. Hosorna har varit lite mer av ett härke att få till men nu börja det nå slutet. Har fäst ihop dem och lägger sömmar och gör förstärkningar för snörhålen. Fötter ska till snart även de.

Under sommaren ska jag införskaffa lädret så jag kan sy stövlarna vilket kommer att bli en utmaning. Har fått låna en gjutform som jag ska gör länkar till en halskedja av och har bett en kamrat i companiet att kika på en medaliong med St Sebastian-motiv att bära i kedjan. Ytterligare detaljer blir en balja till mitt enhandssvärd. I del två kommer ni att se resultatet av sommarens hantverk.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar