tisdag 5 juni 2012

Så här gjorde jag min skjuthandske!

Så här gjorde jag min skjuthandske, bilder och beskrivning av Fredrik "Ege" Egemalm.

Jag började med att rita av hela min hand och en bit upp på underarmen på ett vanligt papper så att jag kunde mäta ut exakt vart handledsremmen skulle sitta så jag fick en bra mall till skinnet.

...Sedan så klippte jag ut över- och underdelarna, underdelarna är en spegelvänd kopia på överdelen, underdelarna klippte jag lite kortare så att dom inte täcket hela fingrets undersida.
Sidostyckena smalnade jag av lite på mitten så att fingertopparna inte skulle bli så klumpiga.

Jag började med att sy fast sidostyckena med underdelarna, jag började från mitten och utåt båda sidorna så att jag kunde klippa dom rakt efter underdelen, efter som jag hade ett sådant tunt skinn i sidostyckena visste jag att det skulle dra sig när jag började sy.
Den raka/plana delen av sidostyckena sys fast i överdelen.
(Jag fuskade lite och limmade allt med kontaktlim innan sylning och sömnad, det blir så mycket enklare då! ) 
Sedan gjorde jag samma sak när jag sydde ihop det med överstycket.
Jag använde mig utav lintråd och sydde med vanliga kaststygn, funderade på skomakarsöm först, men kände att det var lite att ta i.


När jag satte dit knappen (älghorn) och gjorde hålet i handledsremmen så gjorde jag det väldigt tight då jag vet att skinnet kommer att ge med sig lite med tiden och med tanke på att jag skulle blöta skinnet senare.

När allt var ihopsytt och klart la jag handsken i hett vatten ett par minuter och satte sedan på mig den och hade den på mig tills den torkat, vilket gör att den får en 100% passform från dag ett.

Till över och under delen på fingrarna använde jag mig utav 2mm skinn och till sidostyckena hade så tunt skinn som möjligt för att få en bra rörlighet i fingrarna, 0.70 - 1mm.
Sidstycket är 17mm brett och smalnar av till 12mm i mitten.

Det tog mig ungefär 1½ timme att fixa ihop handsken.
 //EgeJag gjorde min handske med Eges hjälp under Battle of Wisby förra sommaren i skenet av brasan och till ljudet av glada röster i natten. Inspirationen kommer från denna bilden:
Bilden kommer från en tapet i Zamora katedralen i Spanien men är från början Flamländsk. 
Och färdig blev den såhär:
//Robin med beskrivning och bilder av Fredrik.

1 kommentar:

  1. Snyggt, var är sömmen för fingrarna? Jag sydde mina med sömmen på ovansidan.

    Hälsningar

    Hans Wanneby

    SvaraRadera