lördag 25 maj 2013

Rosmarin smörja


Jag fick ett recept på en olivolja och bivax blandning av Ege för några år sedan som jag prövade göra i helgen. Han skrev såhär:

Det finns en smörja som nämns redan i slutet på 1200-talet som går att använda till nästan allt/alla mina medeltids prylar. Den smörjer, återfettar och impregnerar, jag har den till tyg, trä och metall och min hud, efter som alla ingredienser är godkända i livsmedel så har jag den även till min köksutrustning.Jag värmde upp min vax-smältar-kastrull, som jag vet alla har, ute på en kokplatta.

‎Jag tog sedan ca 60% bivax och 40% olivolja och ett stort knippe rosmarin, lät allt koka samman på låg värme, lät det sedan sjuda tills bladen på rosmarinen blir mörkgröna så att dom släpper ifrån sig all olja. Hällde sedan upp det i en fin- och en ful-burk och lät det sedan stelna. Första försöket blev det för hårt så jag värmde upp det igen och tog i lite mer olivolja, kanske skulle varit mer noggrann första gången med förhållandena... 

Varför rosmarin i då? Redan under medeltiden användes rosmarin som ingrediens i rökelse och i aromatiska oljor. Växten ansågs även skydda mot onda makter. Rosmarin ansågs även vara bra för minnet samt att rosmarin har en förmåga att förhindra eller fördröja härskning av fett och oljor.


/Robin

1 kommentar: