Jag fick ett
recept på en olivolja och bivax blandning av Ege för några år sedan som jag
prövade göra i helgen. Han skrev såhär:
Det finns en smörja som nämns redan i slutet på 1200-talet som går att
använda till nästan allt/alla mina medeltids prylar. Den smörjer, återfettar
och impregnerar, jag har den till tyg, trä och metall och min hud, efter som
alla ingredienser är godkända i livsmedel så har jag den även till min köksutrustning.Jag värmde upp min vax-smältar-kastrull, som jag vet alla har, ute på en kokplatta.
Jag tog sedan ca 60% bivax och 40% olivolja och ett stort knippe rosmarin, lät allt
koka samman på låg värme, lät det sedan sjuda tills bladen på
rosmarinen blir mörkgröna så att dom släpper ifrån sig all olja. Hällde sedan
upp det i en fin- och en ful-burk och lät det sedan stelna. Första försöket blev det för hårt så jag värmde upp det igen och tog i lite mer olivolja, kanske skulle varit mer noggrann första gången med förhållandena...
/Robin
Måste testas. Tack för tipset. Grim
SvaraRadera