lördag 7 september 2013

Söderköpings Gästabud 2013.

Då har det vart dags igen för Söderköpings Gästabud, årets höjdpunkt i bågskytte sammanhang enligt mig. Kompaniet anlände under fredag eftermiddag och hann precis få upp alla tält innan regnet kom. Efter lite allmänt snack var det dags för mig att överraska de flesta och visa upp min brigandine från armour service historical. Det var allt från glada miner till avundsjuka blickar (med blinken i ögat). Vårt "förenings år" börjar och slutar i Söderköping, vi väljer in ny rekryter och tar in rekryter som fulla medlemmar då. Vi blev lite överraskade i år och fick tre nya rekryter. Martin Hansson, Annie Rosén och Magnus Larsson. Alla har vart med i medeltiden länge så det ska nog inte vara några problem.

På lördagen var det dags för tävling! Omkring 48 skyttar hade samlats för att delta i jaktstigen som i år var inspirerad av Luttrell Psalter. Många roliga mål där man var tvungen att tänka till en gång extra. Bla. en kanin i en linbana och en riddare som blev uppäten av ett lejon. Och man skulle då skjuta riddaren för att göra slut på hans lidande! ;)  Efter lunch var det dags för långskott, kompaniets gren kan man tycka en jag tror inte någon av oss lyckades träffa målen på ca 100, 75 och 30 m. Målen var de
ssutom bilder i skala 1:1 på Bengt och Ege som vi tog under årsmötet.

Med mina 110 p gick jag till kvartsfinal. Denna gick ut på att på så kort tid som möjligt ta sig runt en hinderbana och skjuta så bra som möjligt på de mål som fanns. Man skulle under, över, skjuta i skytteglugg och självklart skulle man också dricka en mugg med OMMS egenbryggda öl. Min tid var näst bäst men poängen desto sämre men det räckte till att gå vidare till semifinal. Semifinalen var en form av duellskytte, man skulle skjuta på Ege respektive Bengt. Träffade man i benet fick motståndaren stå på ett ben. Träffade man i armen fick motståndaren ha en tyngd på armen. Träffade man i magen fick motståndaren stå över sin nästa pil. Träffade man i ansiktet var motståndaren död. Alla sköt så förfärligt dåligt. Ingen lyckades få död på sin motståndare... Så alla gick till final! 

Finalen var också en form av duell. Skyttarna hade tre rotfrukter de skulle skjuta ner från små plattformar med ett mål under. Träffade man den mindre rotfrukten välte den ner, men man kunde också chansa på att skjuta den större tavlan under så att rotfrukten välte ne
r. Jag satsade på tavlan eftersom jag skjuter med ganska kraftig båge ändå (70-80 lbs). Min andra pil var träff mitt i målet men det hände inte ett skit... Så det var ju att ändra taktik och sätta resten av rotfrukterna med en pil var : ). Den andra semifinalen drog ut på tiden, tror de fick skjuta tre rundor innan de kom fram med en finalist. Under tiden byggdes en klump upp i magen, vad är det här? Kan jag vara nervös? Finalomgången avslutades med att man skulle skjuta en pil i stenen, som är lite som ett kännetecken för Yngve Trötts tävling. Och det kändes så jävla skönt när min pil satt där! En felfri final omgång med tre snabba välriktade skott så var det klart, enkel. Det är så skönt när man inte tänker, bara skjuter och pilarna sitter där dom ska. Slut med skryt. Priset var som sed Yngve Trötts vandringspris med namnen ifrån förra segrare ingraverade. En liten slant och tre stycken mycket fina och välgjorda pilar, dessa var höjdpunkten.
Kvällen bjöd på många mycket trevliga diskussioner och magknipande skratt när vi kämpade i Ollonstockning (?). En och annan sprucken panna också.


Söndagen bjöd på flightskytte. Det var första gången jag varit på en riktig flighttävling där allt blir korrekt uppmätt. Standard, livery och quarterpounder klasserna sköt jag längst i med min Steve Stratton båge på 110 lbs. Hela helgen avslutades med en snabb kik på marknaden och lite införskaffande av tyg till en doublet till Ege. Det är lite tråkigt att helgen är fullspäckad med för roliga aktiviteter, man ihinner knappt prata md sina kamrater eller kolla på marknaden... Men Ola, Mats och Marcus mm i ostrogothia medieval missile society gör ett jävla bra jobb!

Tack för en kanonhelg!





tisdag 2 juli 2013

The Vestland-pot.


My latest project at the forge is a pot made from findings in Norway, the Vestland-pot. The model was used through the whole middle-ages in northern Europe.
The first step was to shape the side panels to fit the bottom which was ordered from a local  welding company. This I did by grabbing the plates by the edges with my hands and bend them gently over the anvil. When I got a snug fit all around the bottom, it was time to drill the holes for the rivets. The next hour was all about rivets...


After some lunch and homemade cherry juice it was time to get the forge going to fold down the top edge with a pair of pliers. The edge was then worked flat with a hammer and a little concave. I also rounded in the side panels against the bottom to try to get a so closed joint as possible.

I lowered the pot in a bucket of water to check for any leaks, there was some... Pinned them down an sealed them with the hammer.

I made some leaf shaped fastening and reused an handle from an old pot to make the whole project complete... Almost. I wrapped the pot in some plastic bags and filled it with saltwater to let the corrosion seal the joints some more.

måndag 10 juni 2013

Hur man gör en enkel och billig tavla som klarar det mesta.


Jag har skjutit på halmtavlor i flera år men när man börjar skjuta med bågar som är lite tyngre får man problem med att dra ut pilarna. Jag och en kompis sköt i våras på min nya halmtavla med 65 respektive 80 lbs dragstyrka på bågarna och vi slet i pilarna i kanske en kvart för att få ut dem och flera av spetsarna fastnade i tavlan. Jag gjorde en tavla för flera år sedan av en form av cellplast som man använder som emballage på Electrolux i Mariestad. Det är väldigt likt liggunderlag i konsistensen. Jag bestämde mig för att göra en ny!


Man behöver:
X antal skivor av cellplast/liggunderlag som är ca 100x30 cm för att få en höjd på ca 100 cm.
2 st gängstänger.
4 st vingmuttrar.
4 st brickor.
1 st järnrör, ca 25 mm i diameter och vässat.

2 st 100 cm brädor samt några läkt till ben.
Hammare och spik.


Jag började med att stansa hål i kanterna på alla skivorna. Efter det borrade jag hål i brädorna och började sedan att stapla skivorna runt gängstängerna över brädan som är i botten. När jag har höjden som jag vill ha lägger jag på den övre brädan och drar ihop hela paketet med brickorna och vingmuttrarna. Läkten till benen används också för att skydda pilarna för att inte träffa gängstängerna.
När tavlan börjar bli dålig i mitten (för det är ju där man alltid träffar ;) kan man lätt skruva upp muttrarna och byta ut skivorna i mitten. 

lördag 25 maj 2013

Rosmarin smörja


Jag fick ett recept på en olivolja och bivax blandning av Ege för några år sedan som jag prövade göra i helgen. Han skrev såhär:

Det finns en smörja som nämns redan i slutet på 1200-talet som går att använda till nästan allt/alla mina medeltids prylar. Den smörjer, återfettar och impregnerar, jag har den till tyg, trä och metall och min hud, efter som alla ingredienser är godkända i livsmedel så har jag den även till min köksutrustning.Jag värmde upp min vax-smältar-kastrull, som jag vet alla har, ute på en kokplatta.

‎Jag tog sedan ca 60% bivax och 40% olivolja och ett stort knippe rosmarin, lät allt koka samman på låg värme, lät det sedan sjuda tills bladen på rosmarinen blir mörkgröna så att dom släpper ifrån sig all olja. Hällde sedan upp det i en fin- och en ful-burk och lät det sedan stelna. Första försöket blev det för hårt så jag värmde upp det igen och tog i lite mer olivolja, kanske skulle varit mer noggrann första gången med förhållandena... 









Varför rosmarin i då? Redan under medeltiden användes rosmarin som ingrediens i rökelse och i aromatiska oljor. Växten ansågs även skydda mot onda makter. Rosmarin ansågs även vara bra för minnet samt att rosmarin har en förmåga att förhindra eller fördröja härskning av fett och oljor.


/Robin

fredag 10 maj 2013

Sommarsömnad 2013 Del 1



Dags igen för sömnad inför sommaren. Denna gång ska de bli en rustjacka att fästa plåtrustninng som införskaffats under vintern på. Även om man kan tycka att ett plagg som sitter under rustningen inte behöver vara något som man jobbar ihjäl sig på så finns det två aspekter som gör det till lite av ett av mitt kits huvudplagg. Det första är att om detta inte sitter som det ska så kommer inte rustningen att sitta bra. Det andra är att detta kommer vara det plagg som blir synligast när jag har rollen som vanlig bågskytt. Ibland kommer en brynja att finnas utanpå men ofta kommer nog detta vara den rustning som syns. Då gäller det att den ser bra ut.

Rustjackor eller Armingdoublets finns på bilder och några bevarade exemplar.


Jag har utgått från en normal doublet. Upplägget består av 4 lager grovt linne och ett lager tjockt valkat ylle. I första steget har jag klippt ut styckena och börjat kvilta ihop dem men längsgående enkel söm. Givetvis med vaxad lintråd. För att få bättre styrning på det så har jag sytt ihop en sida av styckena. Innan jag syr kviltningssömmarna så har jag ritat ut dem med blyerts på styckena så att de ska bli lika och fint på båda sidorna. Blyertsstrecken försvinner nästan helt medan man syr. De som inte försvinner är lätta att sudda ut. Dessutom kommer jackan (förhoppningsvis) bli riktigt patinerad efter lite användning så att den får den rätta looken. När alla kviltningar är klara formpassar jag styckena till min kropp en sista gång. Jag har gjort dem lite stora så att de ska klara den krympning som kviltningen gör. När detta är klar sätter jag samman delarna till en jacka. Steg två blir alla dessa kantade hål som skall till för att rustningen ska kunna fästas på jackan och att den ska kunna snöras ihop ordentligt så den inte rör sig och far när rusningens tyngd kommer till. Bara i snörningen på underarmarna och på bröstet kommer det att bli ca 80 hål. Sedan ska hålen för ringbrynjeförstärkningarna, så kallade voiders, under armarna göras och jag tippar att de är ca 60 hål till några till för att fästa andra delar av rustningen.












//Martin