måndag 30 augusti 2010

Stora Skånska 3D Jakten 2010

Den 14-15 augusti gick Stora Skånska 3D Jakten av stapeln och CoSS hade två deltagande skyttar med. Nedan följer en redogörelse från helgen utav Bengt Hawkwood.

Fredagen den 13 trotsade två CoSS skyttar, jag och Robin Eriksson samt hang-arounden Thomas Carlsson ödet och färdades på olika vägar ner till hjärtat av det gamla arvfiendelandet för att deltaga i den 7:de upplagan av ”Stora Skånska 3D Jakten”. Tävlingen som är en av de största i Europa går av stapeln på det gamla slottet Snogeholms ägor, ungefär mitt mellan Sjöbo och Ystad. För Robin och Thomas var det första gången emedan det var den tredje för mig och förväntningarna var stora. Jag hade försökt att mentalt preparera dom bägge på hur tävlingen och allt där emellan är upplagt, men jag tror ända att evenemanget överträffade deras förväntningar. I år slogs det rekord i antalet deltagare, runt 100 st och det är en sällsam blandning av bågskyttar från Holland. Polen, Island, Danmark och, naturligtvis, Sverige.
Tävlingen är uppdelad i två huvudklasser, ”Instinktiv” och ”Traditionell”. I klassen Instinktiv tävlar recurvskyttar och moderna långbågsskyttar, dvs långbågar med glasfiberlaminat och pilhylla. Der är dessutom tillåtet att skjuta med vilka pilar som helst, stål aluminium eller carbon. Detta är den största och svåraste klassen, framför allt på grund av att det i den deltar många extremt duktiga danska bågjägare.
I traditionell klass deltar de som skjuter helträbågar (laminat är okej) utan pilhylla och träpilar med selfnocks samt kalkonfjädrar. Det kanske är onödigt att påpeka att jag, Robin och Thomas sköt i Trad-klassen…

Man samlas på fredagen och klarar av registreringen, övningsskjuter på en massa roliga mål samt grillar och umgås med nya och gamla bågskyttevänner. Thomas och Robin trollbands under fredagskvällen av Magnus Jönsson som är en av arrangörerna och är aktiv bågjägare.
Han har jagat det mesta med båge och har bl.a. jagat i Afrika och Canada och fällt hjortar, vildsvin, björnar mm. Han har dessutom ingått i Naturvårdsverkets referensgrupp i utredningen om bågjakt i Sverige och är därför en av väldigt få (nu levande) människor som lagligt har jagat med båge i Sverige.
Själva tävlingen startar sedan på lördags morgonen och man lottas i olika patruller. Vi tre hamnade i samma patrull tillsammans med Lex från Holland och Lasse från Borås, ett glatt gäng som hade fruktansvärt roligt under båda dagarna.
Totalt ingår 84 djur i tävlingen och man skjuter två rundor på vardera 21 djur varje dag. Varje runda tar ca 3-4 timmar att gå alltså ca 8 timmars gående per dag, så det behövs vatten, godis, nötter och druvsocker i packningen så att man orkar.
Banan är mycket trevligt lagd i en fantastisk natur. Många luriga mål med träd i siktlinjen, träd och grenar som är i vägen på skjutplatsen, låååånga håll, korta håll, mål som står på en flotte ute i vattnet och en hel massa annat djäkelskap. Dessutom så skjuter man från ett rangligt och högt trätorn samt från ett sk. Tree-stand.

Under varje dag sköt alla deltagare på ett mål som utgjorde en extra tävling, nämligen en litet vildsvin som stod i en nerförlutning på ca 110 meters avstånd. Detta mål var med även förra året och då träffades det enbart av en skytt, men i år var det flera som lyckades men det var bara en som lyckades träffa vildsvinet bägge dagarna och det var Robin! Enligt mitt förmenande en fullständigt otrolig bedrift och hade jag inte sett det med egna ögon så hade jag inte trott på det.
Efter lördagens tävlingar serverades det lättrökt, grillat vildsvin med tillbehör för det facila priset av 130:- /person och då får man äta så mycket man vill. Efter att ha ätit sej proppmätt på vildsvin och svingat en och annan bägare i goda vänners lag så är det dags att koja så att man klarar av söndagens strapatser.

Så, efter två hårda tävlingsdagar är det till slut dags för summering och prisutdelning.
I den traditionella klassen vann Ola P från Söderköping och Robin kom tvåa. Själv knep jag femte platsen och i skrivande stund vet jag inte Thomas placering.


Hela arrangemanget är kanon, en spännande, jobbig och mycket rolig tävling, god mat, trevliga människor och vacker natur. Jag kan varmt rekommendera ”Stora Skånska 3D Jakten” och har ni möjlighet så åk dit nästa år!
/Bengt Hawkwood Ericson


Thomas Carlsson med en klockren träff!

2 kommentarer: