I nådens år 1361 föll en här bestående av krigare, storbönder och vanliga bönder från den gotländska landsbygden utanför ringmuren i Visby mot en här av Danskar och inhyrda nordeuropeiska knektar. De döda skall ha varit nära 2500 stycken och är begravda i massgravar i nuvarande moderna Visby. I massgravarna har man återfunnit båda gutar och deras fiender. För att minnas dessa män som stupade för 650 år sedan har en grupp som kallar sig för Battle of Wisby 1361 - 2011 organiserat ett återskapande av de två slagen i Mästerby och slaget i Visby samt en minnesstund på båda platserna. Companie of St Sebastian fanns representerade där.
På olika vägar tog sig Robin, Totte och Martin till ön och vi hade i sällskap tre goda knektar från vår bekantskapskrets, Ege, Nelle och Mika. Robin anlände några timmar före de andra till Visby och rekognoserade lite innan vi andra kom till härlägret. Vi packade av all utrustning medan vi inväntade gryningsljuset för att kunna resa våra paviljonger. När detta var gjort så var det dags att för första natten prova sänghalmen (vi hade riktig halm att sova på).
De närmaste dagarna ägnades åt att utforska Visbys gator och torg. Kapitelhusets gästfrihet utnyttjades och marknaden genomsöktes efter intressanta fynd. Denna mede
ltidsfestival eller maskerad som medeltidsveckan är bjuder på det mesta och det var otroligt mycket folk överallt. Hemma i härlägret började vi så smått bekanta oss med de nya och gamla vänner som vi stötte ihop med där. Grupper som var representerade var bland andra Albrechts Bössor, Carnis och Tyska Orden Årsta Komtur. Andra grupper från olika europeiska länder var även i lägret bland andra Frilansarna från norge och Finnjävlarna (de kallade sig så) från Finland. Andra aktiviteter som vi gjorde var diverse bågskytteövningar med de som skulle delta i slagen som skyttar. Kapten för bågskyttarna Martin Store Hansson från Vitaliebröderna (som förövrigt bjöd mig och Robin på fribiljetter till sin krogshow) höll i några av skytteproven och vi höll i andra. Det pågick även mönstring
av alla knektar och inskrivning av alla som skulle delta i slagen utanför Carnis praktpaviljong. Då Kapten ofta var borta från lägret på olika upptåg så fick Martin och Robin ta tag i en hel del av informationsåtergivningen till de övriga bågskyttarna. På kvällarna blev det en hel del samkväm samt att en del utrustning lagades och tillverkades. Nattetid fick vi ofta hoppa in för att hålla i vakten då det ganska ofta blev lite oreda i vaktschemat. En del vill göra gällande att några av oss skulle ha varit inblandade i andra aktiviteter men det kan vi inte dra oss till minnes överhuvud taget.
Lägret bjöd på mycket roligt. Kurser, workshops, mönstring, vapendrillar och allmänt intressanta diskussioner. Robin var på medeltida matlagningskurs , mycket bättre på att laga mat blev han inte men mycket god mat åt han i alla fall. Kolja i sötsur röra, päron i björnbärssirap, kaningryta och kryddat vin är några av de rätter som stod på menyn.
På torsdagen var det dags för det första återskapandet. I verkligheten var det enligt experterna två slag i Mästerby, först ett vid Ainunds Bro och dagen efter vid myren i Mästerby. Men i återskapandet hade man bakat ihop dessa båda till ett slag. Vi var i detta slag Gutiska bågskyttar och vi skulle inleda slaget genom att skjuta clout över en träddunge in på en yta som danskarnas trupper skulle marchera upp på. Professor Dick Ha
rrison som var konfransier för båda slagen berättade för publiken vad som pågick. När Danskarna var nära Aiununds bro besköt en del av oss bland annat Robin och Totte trupp direkt. Vi andra fortsatte med cloutskyttet tills hästar fans på fältet. När danskarna inte kunde bryta igenom vid bron och bråten valde de en annan väg äver myren och bröt igenom linjerna och anföll med ryttteri vilket innebar slut på skjutandet för oss. Precis i detta ögonblick fick Martin ögonkontakt med fiendens härförare och banérförare men eftersom det var eld upphör gav han dem sina fingrar istället för den pil som låg på strängen.
Fredag var en varm och kvav tillställning. Ege ställde upp i en rustad stålvapenturnering och kom tvåa efter att ha visat jur man använder en pålyxa på rätt sätt. Robin och jag var nere vid gutars bågskyttars tävling. Dagen infattade även genrep för gruppledara inför lördagens slag och provskjutning för Gutars Bågskyttar som skulle representera de gotska styrkornas skyttar i slaget.
Så var det äntligen dags för veckans höjdpunkt, The Battle of Wisby. Vi fick representera Danskar. Skyttar från bland annat Elvegrimarna och Vitaliebröderna var även de på vår sida. Vi inledde skyttet och han få iväg minst tre volleys innan gutarna svarade. Martin lyckades med ett 1 på 1000 skott då han med kraftig sidvind "skruvade" in en träff på en gutisk knekt på ca 90 meter. Tyvärr hann även Martin med att bli utskrattad som den
enda dansk som flydde då han var tvungen att springa tillbaka och hämta sin extrabåge som han lagt ifrån mig. Glopord kastades från den minst 10000 hövdade publiken. Vi sköt sedan direktskytte på Tyska Orden som så välvilligt ställt upp sig för att bli beskjutna. Lyckosamt nog kunde vi driva tillbaka deras flankering och gutarna flydde bakåt upp på den högsta kullen där vårt infanteri avslutade med att fälla dem alla. Efter slaget hölls ett minnestal och högtid för de fallna i det riktiga slaget för 650 år sedan. Detta var en mycket rörande stund och jag hade svårt att hålla tillbaka tårarna. För att fira på kvällen bjöd arrangörerna på gratis vin och det blev mycket fest och gamman i härlägret.
Söndagen ägnades åt nedmontering av vårt läger och vid 4 tiden var det dags att ta farväl av Robin som for med en tidigare färja. Vi andra lämnade Gotland straxt efter midnatt för denna gång. Hoppas vi kommer att ha möjlighet att vara med på fler evenemang av denna kvallité i framtiden. Mycket ära och heder till Arrangörerna Maria och Thomas Neijman och Peter Ahlqvist och deras medhjälpare.
Mer bilder finns i albumet: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.275105982504649.95017.100000157484658
(Om det funkar)_________________________________________
Editors note: Vecka kan summeras i : Ninja missions, campfraus, rauk, ”kamelööse” (vet inte hur det stavas) och dysenteri. MEN, allt är Nils-Eriks fel!